180% растеж на спонсорствата на букмейкъри в европейския футбол

Букмейкърите стават все по-активни в европейския футболен свят. Ново проучване на експертите в сферата от Rupicom показва, че инвестициите на букмейкъри в европейския футбол чрез спонсорства са се увеличили със зашеметяващите 180% само за една година.

 

Докладът за спонсорите на отборите от футболна Европа, чиито лога стоят върху екипите на играчите, заедно с условията по договорите показва, че хазартните компании са похарчили €42 млн. за тези спонсорства в текущия сезон, което е много повече от €15-те милиона през сезон 2014/15. Вълната направи букмейкърския сектор шести по големина в класацията на футболните спонсорства, докато през предходния сезон бе 11-ти в същата класация. Пред букмейкърите са единствено компаниите от секторите пътуване и туризъм, автомобили, банкиране/застраховане, автомобилостроене и телекомуникации.

 

Докладът обхваща спонсорите на екипите на отборите от Английската висша лига, Бундеслигата, Примера Дивисион, Серия А и Ередивизи. Общата стойност на тези спонсорства е нараснал с 13% на годишна база до над €830 млн. Отборите от Премиър лийг се радват на малко под 40% от тази сума, докато през миналия сезон техния дял бе в размер на 35%.

 

Управляващият директор на Rupicom изрази мнението, че ако настоящият темп на растеж продължава, топ шест първенствата скоро ще събират над €1 млрд. на сезон от спонсорства на екипите. Според него, възходът на букмейкърските компании „със сигурност заслужава да се отбележи“.