Сериозни изпитания за Франция в груповата фаза на Евро 2024

Франция влиза в Евро 2024 като един от фаворитите за титлата. Каква е тяхната програма и потенциален път до финала? Френският тим попадна в група D, която  изглежда доста интригуваща с четири отбора, всички способни да окажат влияние върху турнира. Франция влиза като фаворит за излизане от група D, но Холандия ще се опита да каже думата си за това как ще се развият нещата. Австрия и Полша са аутсайдери в групата, но тъй като най-добрите трети класирани отбори също продължават към осминафиналите, има за какво да се борят.

Програмата на Евро 2024 определи Франция да започне участието си на турнира с мач срещу Австрия на 17 юни в Дюселдорф. Франция се е изправяла срещу Австрия 25 пъти в своята история, като е спечелила 13 от тези срещи. Двете нации се изправиха в Лигата на нациите през 2022 г., като Франция излезе победител у дома, но успя да стигне само до равенство 1:1 във Виена. Определено първото изпитание за „петлите“ на Европейското първенство няма да бъде лесно, но те ще са фаворити за победата.

Във втория си мач на финалите в Германия тимът на Франция ще играе с Нидерландия на 21 юни в Лайпциг. Франция и Нидерландия  са се срещали 30 пъти в своята история, като френският тим е спечелил в 16 от тези срещи. Двете нации се познават добре през последните години, като играха една срещу друга осем пъти през последното десетилетие, като Франция допусна поражение само веднъж през този период.

Програмата на груповата фаза отреди финалният мач на Франция да бъде срещу Полша. Имаше 18 срещи между тези две нации през годините, като Франция загуби само три от тези срещи. През последните години обаче не е имало много сблъсъци между двата отбора – само една среща през последното десетилети и това бе победа с 3:1 за Франция на Световното първенство през 2022 г.

Ако Франция спечели група D, отборът на Дидие Дешан ще се изправи срещу втория от група F на 1/8-финалите, като се очаква да срещнат Турция, Португалия или Чехия. Франция би трявбало да продължи към 1/4-финалите и там ще ги очаква най-вероятно Белгия. Евентуален полуфинал би бил срещу Англия, а на финала „петлите“ може да се изправят срещу Германия или Испания.