Шведският хазартен пазар бележи ръст през първото полугодие

Шведският регулатор на игрите Lotteriinspektionen публикува резултатите за първата половина на 2017 за хазартните пазари, показващи слаб растеж на регулирания пазар на Швеция както за националните, така и за чуждестранните оператори.

За Швеция резултатите от H1 може да са малко горчиви. Въпреки че местният пазар се е увеличил с 3% в сравнение със същия период на миналата година, приходите на не-шведските оператори са нараснали с далеч по-бърз темп от 17%.

Общият приход за игралния пазар достигна SEK 11 млрд. (£ 1 млрд.) през първата половина на 2017 г., което представлява увеличение от 3%. Шведските оператори поеха лъвския дял на оборота – SEK 8.4 млрд. Не шведските оператори съставляват останалите SEK 2.7 млрд., като нарастват с по-бързи темпове от местните си конкуренти със 17%.

Двата големи шведски хазартни оператори Svenska Spel и ATG имаха разнородни резултати. Svenska Spel, най-големият, отбеляза спад в общия оборот от 2% до SEK 4.3 млрд. Въпреки че трябва да се отбележи, че сравняваният период включваше Европейското първенство по футбол през 2016 г., в което се наблюдава скок в спортните залагания и приходите от хазартни игри в цялата индустрия. Svenska подобриха продажбите си от онлайн игри с 12% и продажбите си на суша с 5%.

ATG успя да продаде общо SEK 2 млрд., което е с 3% повече от миналата година и надмина впечатляващия ръст на онлайн дейностите на Svenska Spel, като подобри приходите си от интернет залози с 14%.

Докладът показва здравословен шведски пазар, който се разраства със силна скорост, като онлайн услугите се развиват още по-бързо. Сега ще бъде интересно да се види дали Швеция се опитва да регулира допълнително чуждестранните оператори, за да балансира темповете на растеж между тях и местните оператори.