SportPesa може да прекрати операциите си в Кения

Онлайн хазартната компания SportPesa предупреди, че може да прекрати операциите си в Кения, след като правителството на страната въведе нов 35% данък върху брутната печалба от хазартни игри.

Миналия месец кенийският президент Ухуру Кениата се съгласи с новия процент, което е значително увеличение на данъците, които се плащат в страната.

Букмейкърите преди това са били обект на 7,5%, а лотариите са облагани с 5%, казино хазарта с 12%, а състезания като томболи с 15%.

SportPesa вече предприе действия за спиране на всички спортни спонсорски сделки в Кения в отговор на увеличението на данъците, но сега заяви, че може да спре всичките си хазартни дейности в страната, ако правителството не преразгледа новия данъчен процент.

Говорейки в медиен брифинг, главният изпълнителен директор на SportPesa, Герасим Николов заяви, че компанията в момента разглежда възможностите за преместване на базата си в Танзания или Великобритания, което от своя страна може да доведе до загуба на работни места в Кения.

„Никъде в света няма страна, която да налага огромен данък върху оборотите и дори тук в Кения, никоя фирма не може да оцелее днес, ако се начисли 35% данък върху оборота“, каза Николов.

„За съжаление, крайният ефект от това, ако прехвърлим операциите си оттук, ще бъде широк, имайки предвид различните бизнеси, които зависят от тази индустрия“.

Роналд Караури, главен изпълнителен директор на SportPesa в Кения, също призова правителството на страната да отхвърли плановете си да увеличи данъците в страната, като заяви, че това би могло да бъде „смъртна присъда“ за кенийската хазартна индустрия.

Пред Daily Nation, Караури каза: „Не можете да управлявате бизнес само, за да плащате данък на правителството. Не си струва потта и не бяхме присъстващи във Великобритания и Танзания, просто щяхме да приключим.

„Не мисля, че правителството ще се възползва, защото това е смъртна присъда за цялата индустрия“.