История на спортните залагания – Как се стига до залозите?

Спортните залагания са част от съвременното ни общество. Хазартните оператори като българския букмейкър WinBet оказват силно влияние върху маркетинга на рекламното пространство в професионалния спорт. Как всъщност са възникнали залозите и как са се развили във времето?

Първият спортен залог в човешката история не може да бъде проследен напълно с абсолютна точност. Но може да се предположи, че залагането като феномен е почти толкова старо, колкото и самият спорт. Спортните залагания и хазартът са описани в Библията и следователно са на няколко хиляди години. Вероятно първите залози са направени в Азия. Историците обаче са установили, че в древна Германия е имало обичай да теглят клечки и по този начин се е извършвала примитивна форма на хазарт.

Съвременната история на спортните залагания започва в Гърция. С технологичния напредък на древните гърци и тяхната силно развита висока култура може да се проследи първият традиционен спортен залог. Годината 676 пр.н.е. може да бъде определена като годината, в която са направени официално първите спортни залози. Историците са успели да докажат, че залозите вече са правени на Олимпийските игри през древността. Удивителното е, че тогава вече е имало залагания на живо. Разбира се, пазарът не беше толкова регулиран, колкото днес. Залагало се е в по-малки общности или зрителите са залагали един срещу друг директно, без посредник помежду им.

Известно е, че римляните включват много елементи на древните гърци в своята култура – спортните залагания не са изключение. Днес се знае, че римляните доста обичали да залагат на състезания с колесници в амфитеатри, но по-късно залаганията губят значението си в обществото и бяха забравени. В крайна сметка спортните залагания преживяват ренесанс в древна Великобритания. Причината за това е нарастващата популярност на конните надбягвания. Връзката между спортни залагания и конни надбягвания съществува и до днес. Този тип състезания е една от основните причини много хора да правят залози редовно. Днес конните надбягвания са много популярни, особено в англоговорящите страни, привличайки всяка година стотици хиляди на пистата. Но много популярен за залагане е футболът, както и спортое като тенис, баскетбол и волейбол, които Winbet включва в своя тираж.