Поглъщането на Ladbrokes Coral от GVC е одобрено от CMA

Придобиването на букмейкъра Ladbrokes Coral от страна на конкурентната хазартна фирма „GVC Holdings” в размер на няколко милиарда паунда е одобрено от Органа за конкуренцията и пазарите (CMA).

Следва продължително разследване от страна на CMA относно опасения, че ще има „значително намаляване на конкуренцията“ на пазара на хазартни игри в Обединеното кралство, ако сливането бъде допуснато.

И двамата акционери на Ladbrokes Coral и GVC Holdings одобриха сливането на стойност £4 млрд. миналия месец, което главният изпълнителен директор на GVC, Кенет Александър нарече „вълнуваща възможност, която обединява водещи онлайн марки и търговци на дребно“. Окончателното одобрение за сливането остана в ръцете на CMA.

В отговор на опасенията за конкуренцията, CMA заяви, че: „GVC има малко присъствие във Великобритания и предлага само онлайн услуги. CMA установи, че GVC и Ladbrokes не са близки съперници и има много други доставчици на онлайн залагания и игри.

CMA погледна внимателно услугите за залагания за индивидуални спортове и индивидуални игри, но установи, че във всички случаи ще има достатъчно съперници на слятото предприятие, за да се предотврати увеличаването на цените или намаленото качество на услугата в резултат на сливането.“

Ключов елемент от преговорите за сливане бяха очакванията на правителствата на Обединеното кралство за фиксиране на терминалите за залагания с фиксирани коефициенти, които понастоящем представляват голяма част от доходите от търговските помещения на Ladbrokes.

В понеделник хазартната комисия публикува резултатите от своите дванадесетседмични консултации, като призова за намаляване на максималния залог до £2 за бетинг терминалите от типа на слотове с фиксирани коефициенти, като същевременно намали максималния дял в терминалите за залагания с фиксирани коефициенти, които не са слотове, до £ 30.

Тези препоръки не са приети от правителството, но биха могли да се разглеждат като щастлива среда между по-строги мерки, които неблагоприятно вредят на хазартната индустрия и се разглеждат като насочени към вредните последици от тези противоречиви терминали.

В предварителните прогнози се посочва, че Ladbrokes Coral може да загуби над 3 000 магазина в Обединеното кралство и 1500 работни места с всякакви съкращения. GVC Holdings отчитат тези слухови в офертата си за бизнеса, като крайната цена на придобиване се очаква да се колебае в резултат на това.